ponedeljek, 14. julij 2014

Zamenjava zavornih ploščic na Toyoti avensis

Zadnji mesec sem opazil, da se pri zaviranju avtomobil oglaša kot bi zaviral vlak (železo na železo). Čas je za menjavo zavornih ploščic.

Postopek je enostaven. Paket zavornih ploščic (40,00 EUR), dvigalka za dvig avtomobila, ključ 14 za vijake zavorne čeljusti, malo večji ploščati izvijač, kladivo (ruski ključ) ter vijačno spono (cvinga)..

Orodje..
Najprej snamemo okrasni pokrov ter delno odvijačimo 5 vijakov s ključem za kolesa (križni ključ). Nato podložimo avto dvigalko ter dvignemo avto toliko, da lahko snamemo kolo.

Ko snamemo kolo zagledamo zavorne diske ter čeljusti. Čeljusti je potrebno odmakniti zato odvijemo s ključem 14 dva vijaka označena s puščico (spodnja slika)

Ko vijake snamemo lahko odmaknemo "čeljust". Ker so zavorne ploščice obrabljene je "bat" kateri potiska zavorne ploščice ob zaviranju premaknjen skoraj v svojo končno lego. 
Bat, ki potiska zavorne ploščice

Iz ležišča odstranimo stare obrabljene zavorne ploščice (pomagamo si s ploščatim izvijačem). Na isto mesto vstavimo nove...

Ker je "bat" v svoji skrajni legi, ga moramo potisniti na drugo stran, da lahko čeljust namestimo preko novih zavornih ploščic, ki so debelejše kot stare (obrabljene). Pomagamo si z vijačno spono (cvingo). Z zapiranjem spone bat potisnemo v notranjost čeljusti..
Skrajna "končna" lega bata

"začetna" lega bata

Ko premaknemo bat v začetno lego lahko spono odvijemo ter čeljusti namestimo preko zavornih ploščic. Privijemo oba vijaka 14, zatisnemo vijaka ter namestimo kolo in zatisnemo vseh pet vijakov.
Celoten postopek traja cca 10-15 minut za eno kolo (nisem avto mehanik). S tem postopkom lahko sami zamenjate zavorne ploščice (seveda če se vam to ljubi in vam ni odveč imeti črne roke in nohte)..

Pa še primer obrabljene in nove ploščice..
Nova ploščica levo ter stara brez obloge desno..Ni komentarjev:

Objavite komentar