sreda, 18. januar 2017

Repatha novo zdravilo za zniževanje holesterola - izkušnje

 Leta 2014 sem februarja meseca med potapljanjem utrpel miokardni infarkt. Nič kaj posebnega le pekoča bolečina v predelu prsi in bolečina v predelu čeljusti. Bolečina se je pojavljala tri dni zapored ob večjih obremenitvah na koncu pa ob hoji po stopnicah. Napad, ki bi lahko bil tragičen sem doživel na čolnu. Močna pekoča bolečina in slabost, siljenje na bruhanje. Ker sam nisem vedel kaj se točno dogaja sem poklical ženo, ki me je nato po skoraj dveh urah (Izola-Rovinj-Izola) pripeljala v izolsko bolnišnico. Po opravljenem EKG pregledu so mi sporočili, da gre za infarkt. Opravljen je bil tudi podroben pregled krvi in pa injeciran morfij, ki mi je sicer bolečino odpravil s tem pa tudi to, da sem pozabil čas, ki sem ga prebil v izolski urgenci. Namreč štiri ure prebite v bolnici se ne spominjam ravno najbolje. Z rešilnim vozilom sem bil pripeljan v UKC Ljubljana kjer so mi opravili poseg slikanja koronarnih žil in kaj kmalu so ugotovili zaporo leve koronarne arterije. S pomočjo aparature so mi aspirirali tromb in na mesto vstavili stent ali žilno opornico. Po posegu sem se odlično počutil izboljšalo se mi je spanje, ki me je zadnje tri mesece pred infarktom mučilo (slab spanec - pogosto prebujanje).

Animacija  stent-a


Poseg vstavljanja stent-a

Po podrobnejših pregledih krvi je bila zaznana nepravilna oziroma previsoka vsebnost slabega holesterola v krvi. V izvidih so mi zapisali, da gre za dedno hiperholesterolemijo (če pogledam prednike so tudi bolehali s podobnimi simptomi in boleznimi). Za zdravljenje hiperholesterolemije oziroma visokega holesterola mi je zdravnik predpisal jemanje statina in sicer Sorvasta 20mg eno tableto dnevno. Tablete sem jemal kakšen mesec dni in opravil meritev holesterola. Ostal sem presenečen, ko sem na izvidih videl skoraj da urejene vrednosti holesterola (LDL, HDL) vendar so me kaj kmalu začele boleti mišice (roke, noge, prsi). Po pogovoru s kardiologom sva statine (zdravila) zamenjala za drugo obliko zdravil vendar s stranskimi učinki ni bilo nič bolje. V roku leta dni sem tako zamenjal kar nekaj različnih zdravil, ki pa jih zaradi stranskih učinkov (bolečin v mišicah) nisem dobro prenašal. Meritve holesterola sem tako opravljal skoraj da mesečno in vrednosti niso bile preveč dobre. Ko sem meritve na pregledu pokazal kardiologu je bil seveda zaskrbljen in odločil se je, da obiščem kliniko za ožilje in žilne bolezni v Ljubljani.
Po pogovoru s primarijem sem se odločil in pričel z jemanjem biološkega zdravila Repatha.Zdravilo Repatha se uporablja za zdravljenje:
• odraslih s primarno hiperholesterolemijo (visokimi ravnmi holesterola v krvi, predvsem
„holesterola LDL“ ali „slabega“ holesterola). Primarna pomeni, da je ta bolezen običajno posledica
genetske nepravilnosti. Primarna hiperholesterolemija vključuje heterozigotno družinsko (kadar se
genetska nepravilnost podeduje od samo enega starša) in nedružinsko bolezen (kadar se genetska
nepravilnost pojavi spontano, brez družinske anamneze). Zdravilo Repatha se uporablja tudi za
zdravljenje mešane dislipidemije (nenormalnih ravni maščob v krvi, vključno z visokimi ravnmi
holesterola LDL). Zdravilo Repatha se skupaj z dieto z malo maščobami uporablja na naslednje
načine:
− v kombinaciji s statinom (drugo vrsto zdravil, ki znižujejo raven holesterola) ali statinom z
drugimi zdravili za zniževanje ravni maščob pri bolnikih, ki se nezadostno odzovejo na največji
odmerek statina,
− samostojno ali v kombinaciji z drugimi zdravili za zniževanje ravni maščob pri bolnikih, ki ne
prenašajo ali ne smejo prejemati statinov;

Zdravilo Repatha je na voljo kot raztopina za injiciranje v napolnjeni injekcijski brizgi ali napolnjenem injekcijskem peresniku (140 mg). Injekcija se da pod kožo na trebuhu, stegnu ali nadlahti. Priporočeni odmerek pri odraslih s primarno boleznijo je 140 mg vsaka dva tedna ali 420 mg (kar je vsebina treh napolnjenih injekcijskih brizg) enkrat na mesec.


Kako zdravilo Repatha deluje?
Zdravilna učinkovina zdravila Repatha, evolokumab, je monoklonsko protitelo. To je protitelo (vrsta
beljakovine), ki je zasnovano tako, da v telesu prepozna posebno strukturo (imenovano antigen) in se
veže nanjo.
Evolokumab so razvili tako, da se veže na beljakovino, imenovano „PCSK9“. Ta beljakovina se na
površini jetrnih celic veže na receptorje za holesterol, zaradi česar se ti v celicah absorbirajo in
razgradijo. Ti receptorji uravnavajo ravni holesterola v krvi, predvsem holesterola LDL, tako da jih
odstranijo iz krvnega obtoka. Zdravilo Repatha z vezavo na encim PCSK9 in njegovim zaviranjem
preprečuje razgradnjo receptorjev v celicah, kar poveča njihovo število na celični površini, kjer se
lahko vežejo na holesterol LDL ter ga odstranijo iz krvnega obtoka. To pomaga pri zniževanju ravni
holesterola v krvi.

Zakaj je bilo zdravilo Repatha odobreno?
Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) pri agenciji je zaključil, da so koristi zdravila Repatha večje od z njim povezanih tveganj, in priporočil, da se odobri za uporabo v EU. Ugotovil je, da so v vseh študijah z zdravilom Repatha pri bolnikih s primarno hiperholesterolemijo in mešano dislipidemijo, vključno z bolniki, ki so jemali največji priporočeni odmerek statinov, ali tistimi, ki jih ne prenašajo, dokazali pomembno znižanje ravni holesterola LDL, ki je znani dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni. Vendar še ni znano, ali bo zdravilo Repatha zmanjšalo pojav srčno-žilnih bolezni. Odbor je prav tako izpostavil, da je pri bolnikih s homozigotno družinsko boleznijo prisotna neizpolnjena klinična potreba, saj je te bolnike težko zdraviti in imajo veliko tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni. Pri tej populaciji, vključno z nekaterimi otroci, starejšimi od 12 let, so z zdravilom Repatha dosegli dosledno znižanje ravni holesterola LDL, ki je bilo boljše od znižanih vrednosti z obstoječimi zdravili za zniževanje ravni maščob.  (vir: http://www.ema.europa.eu/docs/sl_SI/document_library/EPAR_-_Summary_for_the_public/human/003766/WC500191401.pdf)


Moje meritve:
Na spodnji sliki so vrednosti dobrega, slabega holesterola ter trigliceridov in skupnega holesterola. Meritve sem opravljal približno vsak mesec nato z zamikom (mesec ali dva). Skrajno desno so meritve opravljene, ko sem pričel jemati zdravilo Repatha. Vrednosti so se tako v pol leta normalizirale brez kakršnih koli stranskih učinkov.

29.10.2014 - jemanje zdravila sorvasta
22.12.2014 - brez zdravil
26.01.2015 - brez zdravil
27.02.2015 - jemanje zdravila ineggy
25.05.2015 - brez zdravil na LCHF prehrani (low carb high fat)
31.07.2015 - brez zdravil na LCHF prehrani (low carb high fat)
30.12.2015 - brez zdravil
17.05.2016 - brez zdravil
15.06.2016 - brez zdravil
05.07.2016 -> jemanje zdravila Repatha 1x na 14 dni


Osebne meritve holesterola 


Ni komentarjev:

Objavite komentar